Top
Прогноз для Закарпаття

Прогноз для Закарпаття: 12 років до прибутковості

«Суспільне Око» взялося визначати рівень дотаційності\прибутковості  територій. Почали з Закарпаття. Нехитрі розрахунки демонструють, що цей регіон продовжує залишатись глибоко дотаційним. Принаймні в останні три роки.
Але, як часто трапляється зі статистичними викладками, вони демонструють тільки один бік ситуації. У цьому разі – її негативний бік. Насправді ж такі ніби сумні показники приховують у собі в тому числі й відносно обнадійливу інформацію.

 

 

Так у 2013 році кожен мешканець регіону в середньому сплатив податків на 1210грн менше, ніж отримав з державного бюджету у вигляді пільг, компенсацій, субсидій, матеріальної допомоги та ін. У 2014 цей розрив трохи зменшився і становив 1021грн.  Минулий рік теж зменшив показник дотаційності – всього 916 грн.

 

 

Якщо розглядати ці показники саме в динаміці, то ми бачимо стабільне зниження рівня дотаційності Закарпатської області. Звичайно, в розрахунку на одну людину рівень зниження обсягу дотацій та субвенцій не здається таким вже вражаючим. Але якщо врахувати, що на Закарпатті мешкає понад 1,2 млн осіб, виходить, що розрив між рівнем зібраних податків та рівнем фінансової допомоги від держави за вказаний період зменшився з 1,6 млрд грн у 2013 до 1,3 млрд – у 2015-му. Тобто – на 300 мільйонів гривень.

 

 

Якщо така динаміка збережеться, то за 12 років Закарпаття повністю вибереться з прірви збитковості. Так, якщо нічого не зміниться, чекати доведеться довго. Але в разі проведення послідовних та рішучих економічних реформ та поліпшення інвестиційного клімату в державі ця територія може стати прибутковою набагато раніше.

 

P.S. Усі відомості для розрахунків були офіційно надані Закарпатською обласною державною адміністрацією та районними адміністраціями у Закарпатський області. Згадані відомості у повному обсязі можна знайти на сайті «Енциклопедії Територій» за посиланням – http://enter.co.ua/zakarpatska

admin
No Comments

Post a Comment